13 Nisan 2012 Cuma

Roma'da Ne Yenir?

İtalyan yemekleri içinde pizza ve spagetti öne çıksa da aslında oldukça zengin bir mutfak kültürü mevcut.



Kuzey İtalya'da krema, tereyağ ve parmesan peyniri tercih edilirken Güney İtalya zeytinyağı, koyun peyniri, mozarella ve erişte ağırlıklı yemekler pişiriyor.


Pizza ise Roma'da farklı, Sicilya'da farklı. Roma'daki pizza ince, Sicilya pizzası ise daha kalın.


Roma lokantalarını menüleri çok zengin ve baştan çıkarıcı
Roma'da yemek yerken uzun spagettilerden veya kopmamak üzere uzayan pizzalardan dolayı endişe etmeyin çünkü hiç kimse bu mücadelenizi umursamaz. 

Roma'da kahvaltı edecekseniz dışarı çıkmanız gerekir çünkü İtalyanlar günün bu öğününe hiç önem vermezler. Cappuccino ile bir miktar tatlı hamur işi veya sadece sert bir espresso ile kahvaltı tamamlanmış olur.

Günün en önemli öğünü öğlen yemeğidir. Önce sıcak veya soğuk meze yenir. Ardından ilk sıcak yemek ki pirinç, makarna ve diğer karbonhidrat ağırlıklı gıdalar tercih edilir. Daha sonra ikinci yemek gelir. Bu et veya balık olabilir. Bu yemeğe sebze veya salata tabağı eşlik eder. Ardından meyve yenir. Bazen ikinci yemeğin yanında hafif bir tatlı da yenebilir. İtalyanlar bu tatlıları "dolce" olarak adlandırırlar. Yemek boyunca kahve veya sert bir likör masada bulunur.

Akşam yemeği de pek önemsenmez. Buna rağmen 20:30'dan önce akşam yemeği yenmez. Gece on bir buçuklara kadar önünde dört çeşit tabakla oturan İtalyanları görmek şaşırtıcı olmaz.

Kırmızı şarap ile gorgonzola peyniri
mükemmel bir ikili
Roma spesiyalleri nedir diye soracak olursanız yanıtı kısadır: Pizza, spahetti ve lazanya. Ancak daha özgün İtalyan yemekleri isterseniz şunları deneyebilirsiniz: Dana eti şnitzel ve jambon ile yapılan Saltimbocca, Roma'nın ünlü işkembesi, biberiya ve kekikle pişirilmiş kuzu ızgara. Jambon ise kuşkonmaz, incir, enginar ve bezelye gibi sebzelerle yenir genelde. 

Lokanta menüleri o kadar çok çeşitlidir ki karar vermek oldukça zordur. En iyisi farklı bir seçim yapmak ve tadını çıkarmaktır. Onlarca çeşit spagetti, pizza ve diğer yemeklerin tamamı bizim damak tadımıza oldukça yakın hatta aynıdır.

İtalyanlar için şarap içmeden kalkılan sofranın hakkı verilmiş sayılmaz. Kırmızı sek şarap ile gorgonzola gibi İtalyan peynirlerini mutlaka denemelisiniz.

Piazza Navona ve Panteon civarında yer alan turistik lokantalar ciddi anlamda pahalıdır. Kısıtlı bir bütçeniz varsa, kentin daha sakin yerlerindeki lokantalarda da gönül rahatlığı ile aynı tadı alarak yemek yiyebilirsiniz.

Bu kadar yiyip içtikten sonra yine Roma sokaklarını arşınlamaya başlayabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder