29 Ağustos 2012 Çarşamba

Fas Turları İpuçları

Fas sokakları yerel kültürel yansıması ile dolu

Fas turları farklı bir kültür ve hayat tarzı görmek isteyenlerin önemli bir tercihi.

Fas, Müslüman bir ülke olmasına rağmen binlerce yıllık Berberi kültürünün hakim olduğu bir yer.

Fas turları ile Kazablanka, Marakeş veya Fez gibi kentleri ziyaret edenler yerel kültürel kural ve adetleri bilirlerse oldukça rahat ederler.

El sıkışmak ve kucaklaşmak normaldir ancak sokakta öpüşmek hiç hoş karşılanmaz.

Sokaklarda elele gezen, birbirlerini yanaklarından öpen erkekler görebilirsiniz. Bu yakın dostluk ifadesidir. 

Eğer Fas turları ile tatile gittiyseniz ve ülkenin güney kesimlerinde bir aile ziyaretinde bulunursanız, Faslı kadınlar konuk kadınların elini öptüğünde şaşırmamalısınız. Bu hoşgeldin ve merhaba anlamında bir selamlamadır. Konuk kadınların da, Faslı kadınların ellerini öpmesi beklenir.

Yeni tanıştığınız birisi el sıkıştıktan sonra, kendi kalbinin üzerine elini koyarak sizi selamlar. Bu "Sana saygı duyuyorum ve sen benim dostumsun" anlamındadır, sizin de aynı şekilde davranmanız gerekir.

Postane, havaalanı, banka ve diğer resmi dairelerde iki sıra oluşturulur. Biri kadınlar, diğeri erkekler içindir. Gireceğiniz sırayı şaşırmamanızda yarar vardır, aksi takdirde büyük bir saygısızlık yapmış olursunuz.

Fas turları ile tatilinizi geçirdiğiniz Fas şehirlerinde alışveriş yaparken, pazarlık yapmanız kaçınılmazdır. Etiketteki fiyatı hemen ödemeden önce kafanızda bir fiyat belirleyip pazarlığa başlamanızda yarar vardır.

Özellikle Fez ve Marakeş'te çocuklar etrafınızı sarar ve sizi lokanta, hamam, mağaza gibi yerlere gitmeniz için ikna etmeye çalışırlar. Bu çocukların tüm amacı, sizi yönlendirdikleri mekandan komisyon almaktır. İlgilenmiyorsanız bunu kibar ve kesin bir dille söylemeniz yeterlidir.

Ülkenin güney kesimlerinde ise çocuklar sizden kalem, şekerleme veya para isteyebilirler. Bu tip şeyleri vermek hoş değildir. Ancak bir aile ziyaretine gitmişseniz, özellikle çocuklara hediye götürmek, eli boş gitmemek kibarlık olarak görülür.

Fas turları ile vizesiz bir tatil geçirmek, farklı bir coğrafyada farklı bir kültürü tanımak istiyorsanız buraya da göz atmanızda yarar var.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder