3 Şubat 2010 Çarşamba

Budapeşte: Tuna'nın İki Yakası

Budapeşte, Tuna ırmağının iki yakasında yer alan ve ülkenin merkezinde yer alan tarihi kentler Buda, Peşte ve Obuda'nın 1873 yılında birleşmesi ile kurulmuştur.

Yaklaşık 1000 yıldan uzun bir tarihi barındıran Budapeşte, Avrupa'nın kalbinde yer almasından dolayı sürekli uğradığı işgallerle çok farklı kültürlerin izlerini taşımaktadır. Slav, Moğol, Türk ağırlıklı bir geçmişe sahip olan kent, bozulmadan koruyabildiği tüm bu unsurlarla Avrupa'nın en güzel ve etkileyici merkezlerinden biridir.


Kentin yakınlarında bulunan kaplıcalar nedeniyle, Türkler bol miktarda hamam inşa etmiştir. Mimar Sinan'ın eserleri, bugün hala ayaktadır. Moğol istilası sırasında inşa edilen kaleler, şatolar ve savunma merkezleri kentin 800 yıl öncesindeki soluğunu günümüze taşır.

Tuna üzerinde yer alan üç ada, önemli turistik mekanlar olarak öne çıkar. Nehrin iki yakasını birbirine bağlayan dokuz köprü ise geçmişle günümüz arasında bir bağ gibidir.

Kentin kültürel ve sanatsal etkinliklerine ev sahipliği yapan tiyatrolar, konser salonları, müzeler ve eğlence mekanlarında günümüz modern kent yaşamının tadına varılabilir.

Tarih, kültür ve sanatın içiçe yaşandığı Budapeşte'yi ziyaret etmeden, Avrupa'nın ruhunu anlamak ise olanaksızdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder