24 Aralık 2009 Perşembe

Maldivler Tropikal Bir Cennet Olarak Tehlike Altında

Deniz yüzeyiden sadece 2,4 m. yüksekliği ile dünyanın en ilginç takımadalarından biri olan Maldivler, Hint Okyanusu'nda Hindistan'ın hemen yanı başında yer alır.


1200 adet mercan atolünden oluşan ülkenin tarıma elverişli toprakları, tüm toplam yüzölçümünün sadece % 13'üdür. Bu 1200 adanın toplam yüzölçümü ise 300 kilometrekare'dir. Yani yaklaşık Çerkezköy kadar. Tarımın yetersizliği, balıkçılık ile son yıllarda giderek öne çıkan turizme yönelimin başlıca nedenidir. Tropikal iklime sahip ülkenin karşısındaki en büyük tehlike ise küresel ısınmadır. Önümüzdeki yüzyıl içinde tamamen sular altında kalacağı düşünülen adalarda yaşayan halk şimdiden Avustralya gibi ülkelere göç etmeye başlamış durumda. Hatta 2004 depreminden sonra oluşan tsunami, başkent Male'nin yaklaşık üçte ikisini sular altında bırakmıştır.


Ülkenin üzerine kurulduğu 1200 adanın 200'ünde yerleşim bulunurken, 1000 ada boştur. Yerleşim olan adaların 90 tanesinde yerli nüfus ikamet etmekte, diğer 110 adada ise turistik tesisler yer almakta. Yerli halkın gelmediği bu adalar, ülkede geçerli şeriat hukuku dışında kalır. Dolayısı ile alkol sadece bu adalarda bulunur. Ülkeye domuz eti ve alkol sokmak ise kesinlikle yasaktır.




Turistik adalarda yer alan tesislerde, suların üzerinde kurulmuş bungalovlarda, 12 yaş altı çocukların konaklaması güvenlik nedeniyle yasaktır. Bungalovların yer aldığı adalar, aslında o kadar küçüktür ki çoğunda bir düzineyi geçmez. Bu nedenle deniz ve kumsal, sanki özel plaj gibi burada konaklayan turistlerin hizmetindedir. Dünyanın unutulmuş bir köşesinde, herşeyden uzakta ve adeta insanlığın yegane temsilcileriymiş hissi veren bu deneyimi, üstelik sualtı ve mercan atollerinin yok olmayla yüzyüze kalmış olan inanılmaz güzellikleri arasında yaşamak, yerküre üzerindeki tatil seçenekleriniz arasında mutlaka yer almalı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder